Zoals bij menig samenzijn met een competitief element is het ook bij de Rode Draak handig om terug te kunnen vallen op wat regels. Waarvan akte!
Scorebriefje
Op iedere tafel ligt een scorebriefje, dat door één van de spelers wordt ingevuld. Eerst vult hij de namen en speelnummers van de spelers in, waarbij 1. de eerste Oostenwind is, 2. de eerste Zuid is, enz. Daarna noteert hij steeds na ieder spel de behaalde punten, inclusief alle verdubbelingen (dus ook voor de rode stok). In de laatste kolom schrijft hij het plaatsnummer van de speler die Mahjong haalde.
In geval van remise wordt de desbetreffende rij op het scorebriefje aanvankelijk niet ingevuld. Mocht de tijd het toelaten en een remise-spel kan worden over gespeeld, dan wordt na afloop van dat spel alsnog de rij ingevuld. Na afloop van een ronde wordt het scorebriefje ingeleverd bij de wedstrijdleiding, die de genoteerde uitslagen verder uitrekent met de aanwezige computer. Omdat een computer een precisie-instrument is, is het correct invullen van het scorebriefje van belang.
Toernooireglement
Algemeen
1. De deelnemers zijn voor het toernooi op de hoogte gebracht van het reglement, manier van spelen en puntentelling en onderwerpen zich daaraan door hun deelname aan het toernooi.
Drie ronden
2. Het toernooi wordt gespeeld in drie ronden. Winnaar is de deelnemer met de hoogste totaalscore.
Indeling
3. Het lot bepaalt het speelschema van de van de deelnemer. Het speelschema geeft aan aan welke tafels en onder welke wind een deelnemer steeds begint.
Alle tafels zelfde regels
4. Aan iedere tafel gelden dezelfde regels.
Rondes
5. Aan iedere tafel wordt één ronde gespeeld, waarbij de Oostenwind steeds overgaat op de volgende speler, ook al heeft Oost gewonnen of is er remise gemaakt.
Remises
6. Remises mogen overgespeeld worden binnen de geldende tijdslimiet.
Klassement
7. Na iedere ronde worden de scorebriefjes ingeleverd bij de wedstrijdleiding en wordt een (tussen-)stand opgemaakt en bekend gemaakt, voordat begonnen wordt aan een volgende ronde.
Einduitslag
8. Na de derde ronde wordt de einduitslag bepaald. Winnaar van de Rode Draak-trofee is de speler met de hoogste totaalscore.
Arbitrage
9. Het spel verloopt volgens bovenstaande regels. In twijfelgevallen beslist de wedstrijdleiding.
Etiquette
Wanneer je een steen van de muur pakt, geef je een klein tikje met deze steen op tafel. Dit is het teken dat de laatst weggelegde steen niet meer gepakt mag worden.
Bij onduidelijkheid krijgt de speler die “Pung”, “Kong” of “Mahjong” roept altijd voorrang.
Kom goed getraind en bekend met spel en regels op het toernooi.
Pas je snelheid van spelen aan, als je merkt dat het voor de anderen te snel gaat. Schroom ook niet om te zeggen dat het te snel gaat.
Vragen om bedenktijd, terwijl je niet aan de beurt bent, mag. Doe het tijdig en duidelijk, maar doe het niet te vaak. Het verraadt je spel.
Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het aantal stenen dat je hebt. Als je tijdens je spel merkt, dat je te veel of te weinig stenen hebt (een dode hand), hoef je dat niet te melden. Het is niet de bedoeling een medespeler te wijzen op het pakken van een dode steen bij een kong. Wie een dode hand heeft, krijgt nul punten.
Pak je de winnende steen van de muur, leg deze dan dwars op je stok om goed de punten of verdubbelingen voor de winnende steen te kunnen vaststellen.